SÜTIK ,NASIK,NAGYANYÁNK RECEPTJEI SZERINT...

Kossuth kifli - ahogy dédnagyanyám csinálta:



Vaníliás cukorral a legfinomabb!
Hozzávalók:

* 20 dkg porcukor,
* 20 dkg vaj,
* 20 dkg liszt,
* 10 dkg darált dió,
* 4 db tojás,
* 1 késhegynyi sütőpor,
* 1 db citrom reszelt héja,
* vaníliás cukor.

Elkészítés:
Tedd a vajat és a cukrot egy tálba és keverd habosra. Add hozzá a citromhéjat, a tojássárgákat, a sütőporos lisztet és alaposan keverd el. Verj a fehérjékből kemény habot és forgasd bele a masszába lukas fakanállal, óvatosan, nehogy összetörjön. Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a masszát, szórd meg a tetejét darált dióval. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd fél órát. Ha kihűlt, félhold alakú szaggatóval nyomkodj kifliket, és hintsd meg porcukorral.
Jó étvágyat!


Krumplis dübbencs - ősi népi recept



A csiga eredetije
Hozzávalók:

* 1,5 kg liszt,
* 5 dl tej,
* 2 evőkanál só,
* 5 dkg élesztő,
* 2 evőkanál cukor,
* 8 közepes burgonya.

Elkészítés:
Főzd meg a krumplit, törd össze és még melegen add a liszthez. A cukros tejben megfuttatott élesztőt is tedd bele. Gyúrd össze alaposan, keleszd legalább 1 órán át. Ha megkelt, kanállal nyomkodd téglalap alakúra, majd tekerd fel. Vágd csigákra, tedd előmelegített tepsibe és süsd 20-25 percig.
Tipp: feltekerés előtt megkenheted pizzakrémmel, majd reszelhetsz rá sajtot is. Ez természetesen nem tartozik már az eredeti recepthez.
Jó étvágyat!

MEGJEGYZEM,HA EBBŐL VAN MARADÉK,AKKOR A KÖVETKEZŐ NAPON,KÉSZITS OLYAN ÉTELT,AMIHEZ VALÓ,PL.VADAS MARHA,ÉS EZ LESZ HOZZÁ EGY HAMIS KROKETT,MINT FELTÉT,DE AKKOR,NE LEGYEN RAJTA PIZZAKRÉM!!!!


A LEGFINOMABB FARSANGI FÁNK!!!!!




Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 5 dkg porcukor
* 6 tojássárgája
* 6 dkg olvasztott
* 3 dkg élesztő
* 2,5-3 dl tej
* 1 csipet só
* 1 evőkanál rum
* 1 csomag vaníliás cukor
* reszelt citromhéj

Elkészítés:

1 dl langyos tejben feloldjuk a cukor felét, simára keverjük az élesztővel, és hagyjuk a kétszeresére kelni. A liszthez hozzáadjuk a kovászt és a maradék langyos tejben elkevert tojássárgákat, maradék cukrot, sót, citromhéjat, és fakanállal vagy dagasztógéppel jól kidolgozzuk. 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem forró margarint, végül a rumot. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarjuk konyharuhával, majd kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat egymástól 5 cm-re lisztezett deszkára helyezzük. Tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, és ismét letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Lábasban 2-3 ujjnyi forró olajban sütjük. A fánkok közepét hüvelykujjal benyomjuk, és 4-5 darabot azzal a felével tesszük olajba, ami felül van. Lefedjük a lábast, mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Papírkendővel leitatjuk a felesleges zsiradékot. Vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket, és a közepébe lekvárt pottyantva esszük.

Másnap ha marad a fánkból,tépjed szét darabokra,öntsed nyakon vanília sodóval,szórd meg egy kis cukros dióval,és kész az édesség

JÓ ÉTVÁGYAT!


A lángos,olyan étel amit bár milyen időszakban lehet fogyasztani!

EGYSZERŰ LÁNGOS




HOZZÁVALÓK: fél kiló liszt
1 csomag élesztőpor
1 csapott teáskanál só
4 dl.langyos víz
k.b. 2 liter olaj a sütéshez

ELKÉSZITÉS: 

A lisztet az élesztőport,a sót és vizet összekeverem,majd szépen kidolgozom.Meleg helyre 
teszem egy ruhával letakarva,és kelesztem a duplájára.
Mikor kész,olajos kézzel,oklomnyi darabot tányér nagyságúra húzom,majd nagyon meleg olajba óvatosan beleteszem és pár másodperc után megfordítom,lecsöpögtetve kirakom szépen sorba
Ez az az étel,ami a kreativitásnak nem szab határt!

A LÁNGOS MARADÉKOT SE DOBJUK KI!
Készítsünk másnap besamel mártást,majd a következőt tegyük
az első lángosra öntünk besamel-t,megszórjuk dúsan reszelt sajttal,ráhelyezünk paradicsom karikákat,majd újra egy lángost,.Addíg folytatjuk míg el nem fogy,a tetejére besamel,és reszelt sajt kerül.Ezt addig sütjük sütőben,amíg meg nem pirul a tetején a sajt.
Besamel mártás: 10 dkg.vajat felolvasztunk,annyi lisztet szórunk,rá,hogy sűrű rántás legyen,hideg tejjel felöntjük,annyival,hogy mikor a melegen sűrűsödik,se túl hig,se túl sűrű ne legyen a végtermék,Annyi sót szórunk,hogy jóízű legyen.

JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!



A pozsonyi mákos (diós) patkó




Egy kiló lisztet tegyünk deszkára; elegyítsünk fel a liszttel fél kilónyi vajat,( a kezem között szoktam maroknyit felvenni,majd a 2 tenyerem között,nem túl szorosan dörzsölgetem,hogy olyan granulátum forma lesz,miközben szóródik ki a 2 tenyerem között) azután gyúrjunk e zsíros lisztbe hat kanál cukorport, 4 tojás sárgáját és annyi tejfelt, hogy a tészta kemény ne legyen, hanem inkább könnyen elnyújthatóvá váljon.
Egy késhegynyi sót, egy kis pohár rumot, vagy konyakot is keverjünk a tésztába; ezen anyagokat gyúrjuk jól össze (negyed óra hosszáig), a míg a tészta szép sima lesz. Mikor sima lett, nyújtsuk ki késfoknyi vékonyra.Először hosszába,majd keresztbe utána átlósan vagdaljunk belőle háromszögű cikkeket. Kenjük meg egy ujjnyi vastagon mák- vagy dió töltelékkel.Nem kell nagy faksznit csinálni a töltelékkel,elég,ha porcukorral összekeverjük és ezzel töltjük meg a háromszögekre szabdalt tésztát.Sokan megfőzik a cukros mákot-diót,de semmi értelme az időnket ilyesmivel tovább tölteni,nem lesz jobb a süti ez által!A szélesebb részhez kanállal teszünk egy csíkot a töltelékből,majd a keskenyebb csücske felé haladva,szorosan feltekerjük a már töltött tésztákat,kifli alakúra,behajtjuk,és a két végét összenyomva a tepsibe helyezzük.Itt mondom el,ha valaki nem szeret mosogatni,érdemes sütőpapírt vásárolni,.Ebbe az esetben nem kell a tepsit semmivel sem kikenni,nem beszélve arról,hogy nem is ragad a sütike alja semmihez!
Mikor minden kifli benn van a tepsiben,tojás sárgájával kenjük be mindenik tetejét.
Elárulom a nagy titkot,hogyan lesz úgynevezett márványos,a kész kiflik teteje.2 x kell bekenni a sárgájával a sütit,mégpedig úgy,hogy az első kenés után,hagyjuk megszáradni a tojást,majd ezután kell újrakenni!
A sütőt 200 fokon,előre melegítjük,zutty be a tepsi a kiflikkel,majd figyelve a sütés idejét,( k.b.30-35 perc) mikor már szép piros a tészta lezárni
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!

Ennél az ételnél is van maradék,méghozzá a tojások fehérje.Ezt sem dobjuk ki,2 fajta ételt is készíthetünk belőle
1.)elverjük egy pici cukorral jó keményre,és sütő papírra helyezve a tepsibe,kanállal halmocskákat teszünk egymás mellé,majd előre melegített sütőben,150 fokon,vagy lehet még kevesebben is,nem is sütni,inkább szárítani a legjobb kifejezés erre.Olyan lesz mint a habcsók.Ha valaki nagyon szépeket szeretne,akkor egy zacskó csücskét levágja,ebbe kanalazza bele a kemény habot,és formára nyomhatja,a sütőpapiroson.

2) A második variáció ,hogyan használjuk el a megmaradt fehérjét.Szintén kemény habbá verjük egy kis cukorral(lehet 1 zacsi vaníliás cuk.),majd ezt forrásban lévő vízben kanállal galuskákat készítve kifőzzük.
fél liter tejbe 1 zacskó vanília pudingot készítünk,beletesszük a megfőtt habgaluskákat és kész is a madártejünk!
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!

A KALÁCS




Ez a recept,annyira jó,hogy nem csak kalácsnak,de minden olyan étel,sütemény amit keleszteni kell,használható,sőt bátorítok mindenkit,hogy ezt használja,alap receptként!

HOZZÁVALÓK: 3 dl tej(Langyos..)
4 e.k. cukor(por)
5 dkg vaj ( olvasztott)
1/2 t.k. só
50 dkg liszt ( ha tészta szűrőn leszitálod ezt a mennyiséget,még könnyebb lesz a késztermék!)
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás sárgája

kenéshez

pici tej+ 1 tojás sárgája.

ELKÉSZITÉS: 

 Egy kevés langyos tejbe pici cukrot és az élesztőt elmorzsoljuk,majd letakarva
felfuttatjuk.Addig a lisztbe a többi hozzávalót összerakjuk,beleöntjük,a felfuttatott élesztőt.Szépen alaposan kidolgozzuk majd meleg helyre téve,ruhával letakarva,a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára vagy olajos,vagy,lisztezett kézzel,kiszedjük a tésztát.
Éppen,hogy csak összegyúrjuk,3 részre osztjuk( vagy 6 részre,és akkor 2 kalácsunk lesz!),a kis gombócokat hosszúra sodorjuk,és összefonjuk.
kivajazott,vagy sütő papirossal kibélelt tepsibe tesszük,(ez lehetőleg ne legyen nagyon sokkal nagyobb mint a kalács mérete,mert akkor ellaposodik sütés közben,amúgy meg,szép magasra tud nőni)
A kalácsot 180 fokos előre melegített sütőbe tesszük,és szép pirosra sütjük.

FONTOS MEGJEGYEZNI ÚJRA,HOGY BÁR MILYEN KELT TÉSZTÁT KÉSZITÜNK,MINDIG TEGYÜNK A TEPSI MELLÉ EGY OLYAN EDÉNYBE VIZET,AMI NEM PATTAN SZÉT SÜTÉS KÖZBEN,MERT A KELT TÉSZTA IGÉNYLI A GŐZT!
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!

SOMLÓI GALUSKA




Mivel szeretünk a konyhán kívül is tartózkodni,nem az egész napot ott tölteni,akkor azt ajánlom,hogy vagy készen veszünk,piskóta tésztát,vagy babapiskótából készítjük.
Mind a 2 megoldással igazán finom galuska lesz és nagyon gyorsan elkészíthető!

HOZZÁVALÓK: 1 CSOMAG BABAPISKÓTA ( VAGY 1 CS.KÉSZ PISKÓTA)
5 dl tej (vanília pudinghoz)
1 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor (vanília pudinghoz,de méz,vagy XILIT, ami jobb mint a cukor bió boltban,lehet vásárolni )
20 dkg darált dió
15 dkg mazsola
1 doboz rumaroma
ízlés szerint tejszínhab
30 dkg porcukor (krémhez)
3 evőkanál liszt (krémhez)
4 evőkanál kakaópor (krémhez)
3 dl tej (krémhez)
10 dkg vaj (krémhez)

ELKÉSZITÉS: A babapiskótát darabokra törjük,( VAGY KEZÜNKKEL A KÉSZ PISKÓTÁT ELSZABDALJUK) a harmadát egy tál aljába rendezzük és meglocsoljuk rummal, diót és mazsolát szórunk rá. Ráöntjük a vaníliapuding felét és újra kezdjük a rétegezést: piskóta, rum, dió, mazsola, majd a puding másik fele. Erre jön az utolsó réteg: piskóta, rum, dió, mazsola. Elkészítjük a csokoládékrémet: a hozzávalókat a vaj kivételével összekeverjük, fölforraljuk és langyosra kihűtve elkeverjük benne a vajat. A langyos krémet ráöntjük a piskótára. Lehűtve, tejszínhabbal tálaljuk.
1 csomag vaníliás cukor (krémhez)

NA EBBŐL BIZTOSRA VESZEM,NEM LESZ MARADÉK!
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!

GYORS SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTI A KEKSZBOMBA!

                                                                                        

A címéből is kitűnik a főbb alapanyag a keksz.Ez lehet maradékból is,főleg ahol gyerek van a családban,biztos akad ebből is megmaradt mennyiség.Ezt ledaráljuk,majd teszünk hozzá vajat,egy kis meleg tejet,egy kis rumot,(gyerekek miatt lehet vásárolni úgynevezett sütemény rumot,ami nem szeszes,illetve aki vezet annak sem árt.ha nem valódi rum van benne).ízlés szerint cukrot,és kakaó port.
Ezt összeállítjuk és kezünkkel érezzük kell-e még bele vaj,hogy ne legyen száraz,a keksz egyveleg.Mikor úgy érezzük(meg is kóstoljuk,) hogy állaga és ize szerint is megfelelő számunkra,akkor golyókat formálunk belőle,amit vagy kókusz reszelékben forgatunk meg,vagy,kakaó porban

Újszerű krémes süti húsvétra....

Hozzávalók
Tészta

60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg porcukor
2 darab tojás
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejföl

Krém

2 darab tojás
0,5 liter tej
2 cs. vanília pudingpor
15 dkg cukor
25 dkg margarin

Töltelék

1,5 kg alma
2 evőkanál vaj
10 dkg porcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés
A tészta anyagait összegyúrom, 3 részre osztom, és vékony lapokat sütök belőle.
A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm. Belekeverem a tojásokat, és hűlni hagyom. A krémhez a margarint a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a kihűlt pudingot.
Tepsibe visszateszek egy lapot, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, erre rárakom az almás tölteléket, és befedem a harmadik lappal.
Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon.
Hosszúkás szeletekre vágom, porcukorral meghintve tálalom.