HETI ÉTREND

Senki ne gondolja,hogy most ezen az oldalon,valami eszméletlen különleges vacsikat fogok leirni.Pusztán arról szól,hogy ne kelljen gondolkodni mi legyen holnap a kaja,mert jól tudom,nekünk lányoknak, asszonyoknak ez napi feladat még kitalálni is ,vajon mit ennének a a családtagjaink?
Néhány tanács,a húsos receptekről:



Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)
ANDREA reggeli ebéd uzsonna vacsora
hétfő tea, sajtos párizsi 5 dkg, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka  csirkeaprólék-leves, káposztás kocka  1 kifli, gyümölcsjoghurt 2 dl sült virsli, finomfőzelék, rozskenyér 
kedd tejeskávé 3 dl, zelleres vajkrém 4 dkg, 2 korpás kifli paradicsomleves, rakott zöldbab, alma  1 túrós táska  tojásos galuska, fejes saláta 
szerda tej 2 dl, gépsonka 5 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, zöldhagyma zöldborsóleves, bazsalikomos  csirkecomb, tört burgonya, céklasaláta grapefruit almás-kefíres kukoricasaláta reszelt sajttal 25 dkg, barna kenyér 10 dkg, tea
csütörtök csipketea, petrezselymes túrókrém 10 dkg, barna kenyér 10 dkg daragaluska-leves, sóskafőzelék, sajtfánk banán tejben zabkása mákkal, gyümölccsel
péntek gyümölcstea, 2 főtt tojás, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, retek szárazbableves, Masánszky rizs  narancs csőben sült brokkoli
szombat tej 3 dl, méz 3 dkg, margarin 2 dkg, kuglóf 10 dkg  almaleves, rántott halfilé, fél adag petrezselymes burgonya, fél adag párolt kelbimbó 1-2 vajas pogácsa franciasaláta 15 dkg, barna kenyér 10 dkg, gyümölcslé 3 dl 
vasárnap kakaó 3 dl, Tenkes sajt 5 dkg, margarin 2 dkg, zsemle 2 db francia hagymaleves, gombás pulykaragu, tésztaköret, káposztasaláta gyümölcsös joghurttorta  fűszeres túróval rakott burgonya 

A menüt az Országos Élelmezési- és Táplálkozás-tudományi Intézet dietetikusai állították össze a Népszava számára, s azt a lap kiadójának engedélyével közöljük.



Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)
CSILLA reggeli ebéd uzsonna vacsora
hétfő csipketea, 2 főtt tojás, pulykasonka 5 dkg, kalács 10 dkg, retek, paradicsom  tárkonyos bárányraguleves, kenyér, gombás palacsinta sajtmártással  gyümölcsrizs kukoricás-sonkás tésztasaláta, kenyér, gyümölcslé 
kedd joghurt 2 dl, házi müzlikeverék 10 dkg  tejfölös karalábéleves, savanyúkáposztás sztrapacska  narancs lencsefőzelék, krinolinpörkölt, rozskenyér
szerda tejeskávé 3 dl, margarin 2 dkg, szamócadzsem 3 dkg, pirított rozskenyér 10 dkg  krumpligombócleves, zöldborsófőzelék, csirkefasírt, rozskenyér, alma 1 zsemle, 1 kockasajt, retek zalai felvágott 5 dkg, vajkrém 3 dkg, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka, tea 
csütörtök tej 3 dl, sárgarépás margarin 8 dkg, 2 korpás kifli  csontleves metélttel, zabpelyhes húsgombóc, paradicsommártás, főtt burgonya banán 1 pár főtt virsli, mustár, rozskenyér 10 dkg, tea
péntek őszibaracklé 3 dl, tavaszi felvágott 5 dkg, margarin 2 dkg, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka  lebbencsleves, parajfőzelék, tojásomlett, rozskenyér, alma 1 sajtosrúd, kefír 2 dl mákos guba 
szombat tej 3 dl, paprikás szalámi 3 dkg, margarin 2 dkg rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka  frankfurti leves, vargabéles, mandarin  1 magvas zsemle, baromfipárizsi 3 dkg, kígyóuborka  fűszeres babpástétom 10 dkg, barna kenyér 10 dkg, fejes saláta 
vasárnap tea, kefires-bazsalikomos túrókrém 10 dkg, barna kenyér 10 dkg  zellerleves, sajtos csirkemell, petrezselymes burgonya, szilvabefőtt  almás piskóta  zöldséges köleskása



IDA reggeli ebéd uzsonna vacsora
hétfő tejeskávé 3 dl, margarin 2 dkg, baromfipárizsi 5 dkg, 2 zsemle, retek lencseleves, túrós metélt 1 müzliszelet, narancs svéd gombasaláta 10 dkg, kenyér 10 dkg, tea
kedd 2 kakaós csiga, tej 3 dl reszelttésztaleves, zöldbabfőzelék, kenyér 2-3 puffasztott búzaszelet, mandarin  sárgarépás pulykapiláf, rostos gyümölcslé 3 dl 
szerda gyümölcstea, kenőmájas 5 dkg, barna kenyér 10 dkg, kígyóuborka tejfölös gombaleves, morzsás nudli, kivi 1 szelet almás-diós rétes, limonádé tejbedara kakaós szórattal
csütörtök tejeskávé 3 dl, köményes sajt 5 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, zöldpaprika zöldségleves, bácskai rizseshús, fejes saláta banán héjában sült burgonya fokhagyma-mártással
péntek narancslé 3 dl, pulykafelvágott 5 dkg, vajkrém 3 dkg, rozskenyér 10 dkg, retek tarhonyaleves, kelkáposztafőzelék, szójafasírt, rozskenyér, alma kefir 2 dl, zabpehely 3 dkg körözött 10 dkg, rozskenyér 10 dkg, újhagyma, csipketea
szombat citromos tea, lencsepástétom 10 dkg, rozskenyér 10 dkg, reszelt sárgarépa palóc leves, aranygaluska vaníliasodóval 1 kifli, gépsonka 3 dkg, retek rántott brokkoli, kukoricás rizsköret
vasárnap kakaó 3 dl, tojásrántotta, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka csirkehúsleves metélttel, töltött csirkecomb, burgonyapüré, fejes saláta mogyorós gyümölcssaláta gombás köles, alma

A menüt az Országos Élelmezési- és Táplálkozás-tudományi Intézet dietetikusai állították össze a Népszava számára, s azt a lap kiadójának engedélyével közöljük. 











Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)
ZITA reggeli ebéd uzsonna vacsora
hétfő joghurt 2 dl, magvas müzli aszalt gyümölccsel 10 dkg  lebbencsleves, szójás baromfivagdalt, tökfőzelék, rozskenyér, alma  1 szelet mákos pite gombás barnarizs reszelt sajttal, tea
kedd csipketea, baromfipárizsi 5 dkg, vajkrém 3 dkg, graham kenyér 10 dkg, retek zöldbableves, burgonyás kocka 1 kifli, tej 3 dl  1 pár grill virsli, párolt csemegekukorica zöldborsóval
szerda tejeskávé 3 dl, gombás sajtkrém 5 dkg, graham kenyér 10 dkg, reszelt sárgarépa  zellerleves, zöldborsós pulykaragu, tésztaköret, fejes saláta  Túró Rudi, narancs sonkás melegszendvics, csemege uborka 
csütörtök kefir 2 dl, margarin 2 dkg, 2 korpás kifli, narancs  krumplileves, köményes sertéssült, paradicsomos káposztafőzelék, graham kenyér  banán tojásos galuska, fejes saláta
péntek őszibaracklé 3 dl, zalai felvágott 5 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, kígyóuborka  csontleves metélttel, rakott zöldbab, alma  2-3 puffasztott búzaszelet, kefír 2 dl  diós guba
szombat kakaó 3 dl, fonott kalács 10 dkg, margarin 2 dkg, méz 3 dkg  szárazbableves, túrógombóc tavaszi felvágott 3 dkg, barna kenyér 5 dkg, zöldpaprika natur halfilé, burgonyakrokett, almakompót 
vasárnap tea, paprikásszalámi 3 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, retek gyümölcsleves, sajtos csirkemell, petrezselymes rizs, uborkasaláta  káposztás pogácsa, rostos gyümölcslé 3 dl  parajkrémmel töltött palacsinta 

A menüt az Országos Élelmezési- és Táplálkozás-tudományi Intézet dietetikusai állították össze a Népszava számára, s azt a lap kiadójának engedélyével közöljük.


Növényi tejek készítése
Hozzávalók:
1 kg  mandula
3 l. víz
csipet só
fél vaníliarúd
1-3 ek méz.

Elkészítése: Általában 1:3 arányban elturmixoljuk vízzel a mandulát (szójababot, diót, mogyorót, magvakat.) Minden esetben adjunk hozzá egy csipet sót, 4-5 cm hosszú szárított vanília rudat, és mézet ízlés szerint.  A tejeket leszűrhetjük, de a kókusztej kivételével így is fogyasztható.
Tehéntej helyett használjuk. Tejre érzékenyek is nyugodtan ihatják! Rizstej esetében 1:4 arányban turmixoljuk a vízzel, szójánál van, amikor 1:2,5, de van 1:3,5 arány is. Attól függ, mekkora szemű, milyen fajtájú.




Kopnyhai mértékek régen és ma
Kis segítség a receptekben előforduló mértékegységek közt való navigáláshoz.
kk = kévés (kis) kanál (cskk =csapott, pkk = púpozott)
tk = teáskanál (cstk =csapott, ptk = púpozott)
mk = mokkáskaná (csmk =csapott, pmk = púpozott)l
ek = evőkanál (csek =csapott, pek = púpozott)
csipet = kb 2 gr
késhegynyi = 1 gr
pohár = 1 dl
csésze = 1,5 dl.  liszt 90 g
cukor 150-180 g (finomságfüggő)
barnacukor 100 g
vaj 135 g 
méz 230 g
zsemlemorzsa 35 g
rizs nyersen 130 g
szárított gyümölcs 100 g
apróra vágott mogyoró 100 g
kókuszreszelék 50 g
folyadék 150 ml
ezek az alapcsészényi mennyiségek.
bögre = 2 dl
cup = 2,5 dl.

Ritkán, de előfordulhatnak a következők:
messzej =4,25 dl
icce = 8,5 dl (2 messzej)
pint = 1,7 l (2 icce)

  



A gyorsan és egyszerűen elkészíthető húsos recepteket több csoportra oszthatjuk az elkészítéshez szükséges idő szerint:
  • A szupergyors húsos ételek már előkészített, sült vagy főtt alapanyaggal készülnek, így 10-15 perc alatt elkészíthetők. 
  • A gyors serpenyős húsok esetében az ételt serpenyőben sütjük, pároljuk. Ezek szintén rövid idő alatt, kb. 30 perc, elkészíthetők. 
  • A sütőben készülő húsok előkészítést követően a sütőbe kerülnek, az elkészítési idő ebben az esetben hústól és annak mennyiségétől függően meghosszabbodik (kb. 45-60 perc).
  • A darált húsos és ázsiai húsos ételek elkészítési ideje változó, lehet 10 perc, de természetesen ételtől függően több is.
  • Mindegyik esetben alapvetően egyszerűen elkészíthető ételekről van szó.
1.) a darált húsból nagyon változatos ,különböző izű ételek tudunk késziteni.
     Csak néhány ötlet:  a hagyományos megszokott fasirt,( ez lehet pogácsa,vagy rollni formájú)










    Aztán a gyerekek kedvence a bolognai ragus tészta







   Aztán,készithetünk töltött csirkét,dagadót,sőt és gombát is szoktam megtölteni,darált husival





   Folytatnám,a rakott ételekkel,amikhez szintén darált hú szükséges.

                                                                                                   

Ilyen pl.a rakott kelkáposzta,rakott zöldbab,




Jöhetne még ebbe a sorba a házilag készitett hamburger