Néhány tanács,a húsos receptekről:
ANDREA | reggeli | ebéd | uzsonna | vacsora |
hétfő | tea, sajtos párizsi 5 dkg, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka | csirkeaprólék-leves, káposztás kocka | 1 kifli, gyümölcsjoghurt 2 dl | sült virsli, finomfőzelék, rozskenyér |
kedd | tejeskávé 3 dl, zelleres vajkrém 4 dkg, 2 korpás kifli | paradicsomleves, rakott zöldbab, alma | 1 túrós táska | tojásos galuska, fejes saláta |
szerda | tej 2 dl, gépsonka 5 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, zöldhagyma | zöldborsóleves, bazsalikomos csirkecomb, tört burgonya, céklasaláta | grapefruit | almás-kefíres kukoricasaláta reszelt sajttal 25 dkg, barna kenyér 10 dkg, tea |
csütörtök | csipketea, petrezselymes túrókrém 10 dkg, barna kenyér 10 dkg | daragaluska-leves, sóskafőzelék, sajtfánk | banán | tejben zabkása mákkal, gyümölccsel |
péntek | gyümölcstea, 2 főtt tojás, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, retek | szárazbableves, Masánszky rizs | narancs | csőben sült brokkoli |
szombat | tej 3 dl, méz 3 dkg, margarin 2 dkg, kuglóf 10 dkg | almaleves, rántott halfilé, fél adag petrezselymes burgonya, fél adag párolt kelbimbó | 1-2 vajas pogácsa | franciasaláta 15 dkg, barna kenyér 10 dkg, gyümölcslé 3 dl |
vasárnap | kakaó 3 dl, Tenkes sajt 5 dkg, margarin 2 dkg, zsemle 2 db | francia hagymaleves, gombás pulykaragu, tésztaköret, káposztasaláta | gyümölcsös joghurttorta | fűszeres túróval rakott burgonya |
A menüt az Országos Élelmezési- és Táplálkozás-tudományi Intézet dietetikusai állították össze a Népszava számára, s azt a lap kiadójának engedélyével közöljük.
CSILLA | reggeli | ebéd | uzsonna | vacsora |
hétfő | csipketea, 2 főtt tojás, pulykasonka 5 dkg, kalács 10 dkg, retek, paradicsom | tárkonyos bárányraguleves, kenyér, gombás palacsinta sajtmártással | gyümölcsrizs | kukoricás-sonkás tésztasaláta, kenyér, gyümölcslé |
kedd | joghurt 2 dl, házi müzlikeverék 10 dkg | tejfölös karalábéleves, savanyúkáposztás sztrapacska | narancs | lencsefőzelék, krinolinpörkölt, rozskenyér |
szerda | tejeskávé 3 dl, margarin 2 dkg, szamócadzsem 3 dkg, pirított rozskenyér 10 dkg | krumpligombócleves, zöldborsófőzelék, csirkefasírt, rozskenyér, alma | 1 zsemle, 1 kockasajt, retek | zalai felvágott 5 dkg, vajkrém 3 dkg, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka, tea |
csütörtök | tej 3 dl, sárgarépás margarin 8 dkg, 2 korpás kifli | csontleves metélttel, zabpelyhes húsgombóc, paradicsommártás, főtt burgonya | banán | 1 pár főtt virsli, mustár, rozskenyér 10 dkg, tea |
péntek | őszibaracklé 3 dl, tavaszi felvágott 5 dkg, margarin 2 dkg, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka | lebbencsleves, parajfőzelék, tojásomlett, rozskenyér, alma | 1 sajtosrúd, kefír 2 dl | mákos guba |
szombat | tej 3 dl, paprikás szalámi 3 dkg, margarin 2 dkg rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka | frankfurti leves, vargabéles, mandarin | 1 magvas zsemle, baromfipárizsi 3 dkg, kígyóuborka | fűszeres babpástétom 10 dkg, barna kenyér 10 dkg, fejes saláta |
vasárnap | tea, kefires-bazsalikomos túrókrém 10 dkg, barna kenyér 10 dkg | zellerleves, sajtos csirkemell, petrezselymes burgonya, szilvabefőtt | almás piskóta | zöldséges köleskása |
IDA | reggeli | ebéd | uzsonna | vacsora |
hétfő | tejeskávé 3 dl, margarin 2 dkg, baromfipárizsi 5 dkg, 2 zsemle, retek | lencseleves, túrós metélt | 1 müzliszelet, narancs | svéd gombasaláta 10 dkg, kenyér 10 dkg, tea |
kedd | 2 kakaós csiga, tej 3 dl | reszelttésztaleves, zöldbabfőzelék, kenyér | 2-3 puffasztott búzaszelet, mandarin | sárgarépás pulykapiláf, rostos gyümölcslé 3 dl |
szerda | gyümölcstea, kenőmájas 5 dkg, barna kenyér 10 dkg, kígyóuborka | tejfölös gombaleves, morzsás nudli, kivi | 1 szelet almás-diós rétes, limonádé | tejbedara kakaós szórattal |
csütörtök | tejeskávé 3 dl, köményes sajt 5 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, zöldpaprika | zöldségleves, bácskai rizseshús, fejes saláta | banán | héjában sült burgonya fokhagyma-mártással |
péntek | narancslé 3 dl, pulykafelvágott 5 dkg, vajkrém 3 dkg, rozskenyér 10 dkg, retek | tarhonyaleves, kelkáposztafőzelék, szójafasírt, rozskenyér, alma | kefir 2 dl, zabpehely 3 dkg | körözött 10 dkg, rozskenyér 10 dkg, újhagyma, csipketea |
szombat | citromos tea, lencsepástétom 10 dkg, rozskenyér 10 dkg, reszelt sárgarépa | palóc leves, aranygaluska vaníliasodóval | 1 kifli, gépsonka 3 dkg, retek | rántott brokkoli, kukoricás rizsköret |
vasárnap | kakaó 3 dl, tojásrántotta, rozskenyér 10 dkg, kígyóuborka | csirkehúsleves metélttel, töltött csirkecomb, burgonyapüré, fejes saláta | mogyorós gyümölcssaláta | gombás köles, alma |
A menüt az Országos Élelmezési- és Táplálkozás-tudományi Intézet dietetikusai állították össze a Népszava számára, s azt a lap kiadójának engedélyével közöljük.
ZITA | reggeli | ebéd | uzsonna | vacsora |
hétfő | joghurt 2 dl, magvas müzli aszalt gyümölccsel 10 dkg | lebbencsleves, szójás baromfivagdalt, tökfőzelék, rozskenyér, alma | 1 szelet mákos pite | gombás barnarizs reszelt sajttal, tea |
kedd | csipketea, baromfipárizsi 5 dkg, vajkrém 3 dkg, graham kenyér 10 dkg, retek | zöldbableves, burgonyás kocka | 1 kifli, tej 3 dl | 1 pár grill virsli, párolt csemegekukorica zöldborsóval |
szerda | tejeskávé 3 dl, gombás sajtkrém 5 dkg, graham kenyér 10 dkg, reszelt sárgarépa | zellerleves, zöldborsós pulykaragu, tésztaköret, fejes saláta | Túró Rudi, narancs | sonkás melegszendvics, csemege uborka |
csütörtök | kefir 2 dl, margarin 2 dkg, 2 korpás kifli, narancs | krumplileves, köményes sertéssült, paradicsomos káposztafőzelék, graham kenyér | banán | tojásos galuska, fejes saláta |
péntek | őszibaracklé 3 dl, zalai felvágott 5 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, kígyóuborka | csontleves metélttel, rakott zöldbab, alma | 2-3 puffasztott búzaszelet, kefír 2 dl | diós guba |
szombat | kakaó 3 dl, fonott kalács 10 dkg, margarin 2 dkg, méz 3 dkg | szárazbableves, túrógombóc | tavaszi felvágott 3 dkg, barna kenyér 5 dkg, zöldpaprika | natur halfilé, burgonyakrokett, almakompót |
vasárnap | tea, paprikásszalámi 3 dkg, margarin 2 dkg, barna kenyér 10 dkg, retek | gyümölcsleves, sajtos csirkemell, petrezselymes rizs, uborkasaláta | káposztás pogácsa, rostos gyümölcslé 3 dl | parajkrémmel töltött palacsinta |
A menüt az Országos Élelmezési- és Táplálkozás-tudományi Intézet dietetikusai állították össze a Népszava számára, s azt a lap kiadójának engedélyével közöljük.
Növényi tejek készítése Hozzávalók: 1 kg mandula 3 l. víz csipet só fél vaníliarúd 1-3 ek méz. Elkészítése: Általában 1:3 arányban elturmixoljuk vízzel a mandulát (szójababot, diót, mogyorót, magvakat.) Minden esetben adjunk hozzá egy csipet sót, 4-5 cm hosszú szárított vanília rudat, és mézet ízlés szerint. A tejeket leszűrhetjük, de a kókusztej kivételével így is fogyasztható. Tehéntej helyett használjuk. Tejre érzékenyek is nyugodtan ihatják! Rizstej esetében 1:4 arányban turmixoljuk a vízzel, szójánál van, amikor 1:2,5, de van 1:3,5 arány is. Attól függ, mekkora szemű, milyen fajtájú. |
Kopnyhai mértékek régen és ma
Kis segítség a receptekben előforduló mértékegységek közt való navigáláshoz.
kk = kévés (kis) kanál (cskk =csapott, pkk = púpozott)
tk = teáskanál (cstk =csapott, ptk = púpozott)
mk = mokkáskaná (csmk =csapott, pmk = púpozott)l
ek = evőkanál (csek =csapott, pek = púpozott)
csipet = kb 2 gr
késhegynyi = 1 gr
pohár = 1 dl
csésze = 1,5 dl. liszt 90 g
cukor 150-180 g (finomságfüggő)
barnacukor 100 g
vaj 135 g
méz 230 g
zsemlemorzsa 35 g
rizs nyersen 130 g
szárított gyümölcs 100 g
apróra vágott mogyoró 100 g
kókuszreszelék 50 g
folyadék 150 ml
ezek az alapcsészényi mennyiségek.
bögre = 2 dl
cup = 2,5 dl.
Ritkán, de előfordulhatnak a következők:
messzej =4,25 dl
icce = 8,5 dl (2 messzej)
pint = 1,7 l (2 icce)
A gyorsan és egyszerűen elkészíthető húsos recepteket több csoportra oszthatjuk az elkészítéshez szükséges idő szerint:
- A szupergyors húsos ételek már előkészített, sült vagy főtt alapanyaggal készülnek, így 10-15 perc alatt elkészíthetők.
- A gyors serpenyős húsok esetében az ételt serpenyőben sütjük, pároljuk. Ezek szintén rövid idő alatt, kb. 30 perc, elkészíthetők.
- A sütőben készülő húsok előkészítést követően a sütőbe kerülnek, az elkészítési idő ebben az esetben hústól és annak mennyiségétől függően meghosszabbodik (kb. 45-60 perc).
- A darált húsos és ázsiai húsos ételek elkészítési ideje változó, lehet 10 perc, de természetesen ételtől függően több is.
- Mindegyik esetben alapvetően egyszerűen elkészíthető ételekről van szó.
Csak néhány ötlet: a hagyományos megszokott fasirt,( ez lehet pogácsa,vagy rollni formájú)
Aztán a gyerekek kedvence a bolognai ragus tészta
Aztán,készithetünk töltött csirkét,dagadót,sőt és gombát is szoktam megtölteni,darált husival

Folytatnám,a rakott ételekkel,amikhez szintén darált hú szükséges.
Ilyen pl.a rakott kelkáposzta,rakott zöldbab,
Jöhetne még ebbe a sorba a házilag készitett hamburger