OLASZOSAN,GYORSAN,ÉLVEZETTEL......

Minestrone

.( LEVES )

                                                                                              

Hozzávalók:

20dkg újhagyma
20dkg zeller
20dkg bab (konzerv is lehet)
20dkg zöldborsó (konzerv is lehet)
20dkg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom
Tálaláshoz: petrezselyem, sajt
05l zöldségalaplé

Elkészítése:

1. Az újhagymákat mosd meg hideg, folyó víz alatt, és nyesd meg, ha rajta maradt, a gyökerét. Egészen a zöld részéig szeletelt fel apró karikákra. Szeletelt fel a fokhagymát is.
2. Tisztítsd meg zellert is, és szeleteld fel 5mm-es kockákra, és a sárgarépákkal is tedd ugyanezt. A babkonzervet szűrd le.
3. Mosd meg a friss paradicsomot, csumázd ki, majd ezt is szeleteld fel 5mm-es kockákra.
4. Egy fazékban kezd el olajon párolni az újhagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a sárgarépát is. Amikor a sárgarépa nagyjából fogkemény, öntsd fel zöldségalaplével, majd takaréklángon lefedve főzd őket további tíz percig. Add hozzá a babot a zellert, fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, szurokfűvel, bazsalikommal.

Olasz zöldségragu




Hozzávalók:                                                           
450g sárga vagy piros húsú édes paprika
225g apró szemű paradicsom, félbevágva
450g hámozatlan padlizsán
250ml száraz fehérbor
4 evőkanál extra száz olívaolaj
Tengeri só és frissen őrölt bors
225g apró szemű hagyma, félbevágva

Elkészítése:
1. A paprikát csumázzuk ki, majd vágjuk egyforma darabokra. A padlizsánt héjastól vágjuk 2x2 centis kockákra, majd tegyük egy szűrőbe, és sózzuk meg. Fedjük le egy tányérral, és a tányért nyomjuk le egy nehéz tárggyal (pl. paradicsomkonzervvel).
2. Helyezzük az egészet a mosogató vagy tál fölé, és hagyjuk, hogy a padlizsán a keserű levét kieressze.
3. Nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és futtassuk meg benne a hagymát. Amikor megpuhult, dobjuk rá a padlizsánt, a paprikát és a paradicsomot.
4. Öntsük rá a bort, majd sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Lefedve főzzük 1 órán keresztül, lassú tűzön, gyakran kevergetve. Melegen vagy hidegen tálaljuk.


Kolbászos bab olaszosan




Hozzávalók:

200 g chorizo vastag karikákra vágva
200 g kisebb sertéskolbász vagy virsli (magyarosíthatod debrecenivel is)
3 gerezd fokhagyma
200 ml fehérbor
660 g készen kapható paradicsomos-bazsalikomos tészta-mártás
2x410 g fehér bab (be kell áztatni, de ha nem szereted a macerát a konzerv is jó)
6 teáskanál friss, aprított petrezselyem

Elkészítése:

Egy közepes nagy cserépedény vagy jénait vegyél elő ezúttal. Először a chorizót kevés zsiradékon közepes lángon kicsit barnítsd meg, majd vedd ki az edényből. A chorizó kisült zsírjában hirtelen, magas hőfokon barníts a virsliken. Vedd vissza ismét a tűz hőmérsékletét.
Dobd rá a fokhagymát, és pirítsd meg kicsit. Öntsd hozzá a bort, a babot, és végül a paradicsomos-bazsalikomos tésztamártást. Közepes lángon főzd tovább, míg rottyan egyet. Közvetlenül tálalás előtt szórd bele a petrezselymet.
Köret nélkül is kiváló, de nagyon finom – és nem éppen alakbarát – héjában főtt krumplival vagy vajas-fokhagymás kenyérrel.

Olasz bableves salátával és bazsalikommal



Hozzávalók:

2 doboz babkonzerv
2 közepes hagyma
2 kis fej saláta
2 közepes, igen érett paradicsom
1 ek olívaolaj
1 l víz
2 ek apróra vágott bazsalikom
Só és őrölt bors

Elkészítése:

Megtisztítjuk és karikára vágjuk a hagymát. Több vízben megmossuk, majd kicentrifugázzuk a fejes salátát, nagy darabokra vágjuk. Meghámozzuk a paradicsomokat, miután 15 másodpercre forró vízbe mártottuk , kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
Felhevítjük az olívaolajat, és 5 percig folyamatosan keverve megpirítjuk benne a hagymát. Amikor üvegessé válik, hozzáadjuk a babot és a fejes salátát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, és a lóbab méretétől függően 5-10 percig főzzük, míg jól megpuhul.
Hozzáadjuk a paradicsomkockákat, és még 1-2 percig főzzük kis lángon. Beletesszük a bazsalikomot, jól összekeverjük, és levesszük a tűzről. Lefedve 2-3 percig pihentetjük. Melegen tálaljuk első fogásként.


Citromos, lazacos, mascarponés tészta



Hozzávalók:

1db citrom
2 szelet filézett pulykamell
Só, bors
2ek liszt
2ek olaj
2ek vaj
1tk cukor
150ml zöldségalaplé
2tk kapribogyó
0,5 csomó petrezselyem


Elkészítése:

1. Forró folyó víz alatt mosd meg a citromot jó alaposan, majd felezd meg, és facsarj ki belőle legalább 3 evőkanálnyi citromlevet. A megmaradt citromot karikázd fel.
2. A filézett pulykamell szeleteket is felezd meg, majd sózd és borsozd, majd forgasd meg lisztben.
3. Egy serpenyőben forrósíts fel olajat, majd hirtelen süsd meg a hús mindkét oldalát kb. 2-2 percig. Vedd ki a serpenyőből a húsokat és tedd félre egy tányérra.
4. Dobd a serpenyőbe a vajat, a citromszeleteket, szórd meg cukorral, majd melegítsd a cukor olvadásáig. Öntsd fel a citromlével és a zöldségalaplével, majd forrald fel. Amikor már rotyog, add hozzá a pulykamell szeleteket, és párold készre a húst benne (ez kb. 5 percet vesz igénybe).
5. Tálaláskor szórd meg kapribogyóval és kínálj mellé bagettet.

Citromos, lazacos, mascarponés tészta

 


Hozzávalók:

400 g tök
1 citrom
1 mascarpone
pár teáskanál lazacikra
Kapor vagy metélőhagyma a díszítéshez

Elkészítése:

Facsard ki a citromot. Aprítsd fel a kaprot vagy a metélőhagymát. Nagyon lassan melegítsd fel langyosra a mascarponét. Majd add hozzá a citrom levét a kaprot vagy a metélőhagymát, fedd le az edényt, hogy kicsit összeálljanak az ízek. Sós, forró vízben főzd meg a tököt (szigorúan a csomagoláson előírtak szerint). Az alaposan lecsöpögtetett tésztához add hozzá a citromos-mascarponés keveréket, a „zöldeket”. A tetejét szórd meg a lazacikrával. Azonnal tálald!

Olasz "antipasto" tésztasaláta

                                                                                 

Hozzávalók:

½ csésze, darabolt olíva
¾ csésze extra szűz olívaolaj
½ csésze balzsamecet
1 evőkanál friss bazsalikom
1 teáskanál só
Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
½ kg makaróni, fog keményre főzve
20 dkg szalámi, darabolva
20 dkg pepperoni, darabolva
20 dkg  sajt, darabolva
2 db zöld paprika, darabolva
3 db paradicsom, darabolva
1 db hagyma, darabolva


Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a bazsalikomot a sót és a borsot.
Egy nagyobb tálban vegyítsd össze a tésztát a szalámit, a pepperónit, a sajtot, a paprikát, a paradicsomot és a hagymát.
Majd öntsd le az öntettel és keverd össze. A tálalásig pihentesd.

Paradicsommal és parmezánnal sült padlizsán


Hozzávalók:
3 hosszú padlizsán, hámozatlanul, fél cm vastag karikára vágva
300g friss mozzarella, felszeletelve
Tengeri só
175g frissen reszelt parmezán
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
Kb. 15 friss bazsalikomlevél, összetépkedve
350g paradicsomszósz
Frissen őrölt bors

    



Elkészítése:
1. A padlizsánszeleteket sózzuk meg, és fektessük egy széles szűrőedénybe. Fedjük le egy tányérral, és nyomjuk le a tányért egy nehéz tárggyal (pl. paradicsomkonzervvel).
2. Helyezzük az egészet a mosogató vagy egy tál fölé, és hagyjuk 1 órát állni, hogy a padlizsán a keserű levét kieressze. Ha a szűrőben nem fér el az összes padlizsán, akkor több menetben végezzük el a fentieket.
3. A szeleteket öblítsük le, nyomkodjuk szárazra és kenjük be vékonyan olívaolajjal. A sütőt kapcsoljuk grillfokozatra. Az olajjal megkent padlizsánszeleteket fektessük tepsire és tegyük a grillsütőbe. Gyakran forgatva grillezzük, míg megpuhulnak, és egy kissé megbarnulnak.
4. Ezután egy tűzálló edény aljára kanalazzunk egy réteg paradicsomszószt, erre padlizsánszeletek, majd mozzarella következik, ezután ismét paradicsomszósz, egy kevés reszelt parmezánnal és néhány összetépkedett bazsalikomlevéllel. Ismételjük a rétegezést addig, amíg minden el nem fogy. Legfelül paradicsomréteg legyen, amit szórjunk meg parmezánnal és bazsalikommal. Eddig a lépésig az ételt előre is elkészíthetjük.
5. A rakottast ezután süssük 190°C-ra előmelegített sütőben 20 percig. A sütőből kivéve hagyjuk 5 percet állni, majd szeletelve tálaljuk

Sült töltött gomba


Hozzávalók:
6 nagyméretű gomba
2 evőkanál felaprított petrezselyem
6 evőkanál ricotta
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 evőkanál nagyon puha gorgonzola
Tengeri só és frissen őrölt bors
4 evőkanál frissen reszelt parmezán
4 evőkanál friss kenyérmorzsa




Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 175C-ra. A gombákat törölgessük le és vágjuk le a tönkjeiket. A tönköket aprítsuk finomra és tegyük egy tálba.
2. Keverjük bele a ricottát, a gorgonzolát, a parmezán felét, a morzsát és a petrezselymet, majd sózzuk és borsozzuk. A kapott masszával töltsük meg a gombafejeket.
3. Egy evőkanálnyi olajjal kenjük ki egy sütőtál belsejét, amelyben egymás mellett elférnek a gombák. Rakosgassuk a gombafejeket a töltött felükkel felfelé a tálba, és szórjuk meg a maradék parmezánnal.
4. Csorgassuk rájuk a maradék olívaolajat, és süssük 25 percig, míg megpuhulnak, és a tetejük megbarnul. Azonnal tálaljuk.

Zöldbab-paprika-mozzarella terrin

Hozzávalók:
3 póréhagyma, végei levágva
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 piros paprika
5 tojás, felverve
2 sárga paprika
Tengeri só és frissen őrölt bors
275g zöldbab, végei levágva
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
400g mozzarella, felkockázva

 

Elkészítése:
1. A póréhagymát hosszában vágjuk ketté. A külső leveleket húzzuk le és blansírozzuk forró sós vízben 1 percig, majd dobjuk egy tál hideg vízbe, a maradékot vágjuk vékony szeletekre. A paprikákat süssük sütőben vagy grillen, míg megfeketednek, majd kihűlve hámozzuk meg és csumázzuk ki őket, húsukat vágjuk egyforma széles csíkokra.
2. A zöldbabot sós vízben főzzük 8 percig, majd szűrjük le és öblítsük át hideg vízzel.
3. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, dobjuk rá a nyers póréhagymaszeleteket és a babot, majd pároljuk 5 percig.
4. Egy szögletes tűzálló formát kenjünk ki olajjal, a sütőt pedig melegítsük elő 175°C-ra.
5. A felvert tojást sózzuk, borsozzuk, és szórjunk bele parmezánt.
6. A formát béleljük ki a blansírozott póréhagymalevelekkel, hagyva, hogy a végek a forma szegélyén túllógjanak. Az alját rakjuk ki egy réteg sültpaprika-csíkkal, öntsünk rá a tojásos masszából, szórjuk meg mozzarellával, majd egy réteg zöldbab és póréhagyma következik, majd tojás, mozzarella, megint paprika, és így tovább, míg a formát meg nem töltöttük, és az összes alapanyag el nem fogyott.
7. A lelógó póréhagymaleveleket borítsuk a terrin tetejére, és finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk lazán fóliába és tegyük 20 percre a sütőbe. Ezután csomagoljuk ki és tegyük vissza még 15 percre. Legalább 20 percig hagyjuk hűlni tálalás előtt. Szobahőmérsékleten, zöldsalátával tálaljuk.

Cukkinilepény

Hozzávalók:
12 közepes méretű cukkini, végeik levágva
Tengeri só és frissen őrölt bors
2 kis fej hagyma 5 evőkanál tejszín, tejföl vagy zsíros tej
6 evőkanál vaj
6 tojás, felverve
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
8 evőkanál frissen reszelt parmezán
2 evőkanál felaprított petrezselyem
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 kiskanál friss majoránna

   


Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra. A cukkinit karikázzuk, vagy kockázzuk fel, gyengén sózzuk be, és egy szűrőben hagyjuk kb. fél órát állni. Ezután öblítsük le és törölgessük szárazra.
2. A hagymát vékonyan szeleteljük fel és pároljuk meg 5-5 evőkanál olaj és vaj keverékén, lassú tűzön.
3. A maradék olaj felével kenjünk ki egy gyűrűformát vagy tűzálló tálat.
4. A cukkinit dobjuk a hagymára, és lassú tűzön, gyakran kevergetve főzzük puhára. Amikor kész, tegyük félre hűlni, majd keverjük bele a petrezselymet, a majoránnát, a sót és a borsot.
5. Egy másik tálban habverővel keverjük simára a tejszínt a tojásokkal és a parmezánnal, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
6. Amikor a cukkini teljesen kihűlt, keverjük a tojásos masszába.
7. A kiolajozott formát vagy tálat szórjuk meg a zsemlemorzsa felével, ügyelve, hogy bőven jusson mindenhova. Öntsük bele a cukkinis masszát, majd a forma alját ütögessük meg, hogy a massza szépen szétterüljön benne. Szórjuk meg a többi zsemlemorzsával és csorgassuk a tetejére a maradék olajat.
8. Az előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig, míg megszilárdul. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd borítsuk tálra. Melegen és hidegen is finom.