LECSÓS ÉTELEK

A klasszikus - alaprecept

 

Hozzávalók:

25dkg vöröshagyma
50dkg paradicsom
1kg lecsópaprika
10dkg sertészsír (vagy olaj)
10dkg füstölt szalonna
Só, bors, őrölt pirospaprika

Elkészítése:

1. Készítsd elő a vöröshagymát, vagyis pucold meg, majd szeleteld fel. Kockázd fel a füstölt szalonnát. Tegyél egy lábosba zsírt, és ezen süsd ki a szalonnát alacsony lángon, fedő alatt. Amikor üvegesedni kezd a füstölt szalonna, keverd hozzá a vöröshagymát, majd párold együtt őket.
2. Időközben előkészítheted a többi hozzávalót. Vagyis mosd meg a paradicsomot és a lecsópaprikát. A paradicsomot vágd gerezdekre, csippentsd le belőle a zöld részt. A paprikát csumázd ki, majd szeld fel kockára.
3. Ha a vöröshagyma már üvegesre sült, akkor add hozzá először a paradicsomot, fedő alatt párold tovább. Majd amikor levet eresztett, szórd hozzá a paprikát.
4. Alaposan keverd össze, sózd, borsozd. Öntsd hozzá a pirospaprikát: ha még nincs elég rutinod, akkor húzd le addig a tűzről, míg alaposan el nem kevered, mert ha odakap, megkeseredik. Párold készre fedő alatt.
5. Ízlés szerint tálalhatod rizzsel, tarhonyával, kenyérrel…

 

Lecsós csirke

 

Hozzávalók:

75dkg csirkehús (lehet mell vagy comb)
2ek zsír
1 fej vöröshagyma
25dkg paradicsom
50dkg paprika
3dl víz
2ek őrölt pirospaprika
Só, bors

Elkészítése:

1. Mosd meg a csirkehúst, majd a paprikás csirkéhez hasonlóan szeld fel. Sózd, borsozd, majd forró zsiradékon pirítsd meg.
2. Készítsd elő a vöröshagymát, vagyis pucold meg, majd szeleteld fel szép apróra vagy még egyszerűbb, ha lereszeled. Amikor a kérgesre sült a csirkehusi, vedd ki az edényből, és tedd félre egy tálra. A főzőedényben maradt zsiradékban pirítsd meg a vöröshagymát.
3. Időközben előkészítheted a többi hozzávalót. Vagyis mosd meg a paradicsomot és a lecsópaprikát. A paradicsomot vágd gerezdekre, csippentsd le belőle a zöld részt. A paprikát csumázd ki, majd szeld fel kockára.
4. Ha a vöröshagyma már üvegesre sült, akkor add hozzá először a paradicsomot, fedő alatt párold tovább. Majd amikor levet eresztett, szórd hozzá a paprikát.
5. Alaposan keverd össze, sózd, borsozd. Öntsd hozzá a pirospaprikát: ha még nincs elég rutinod, akkor húzd le addig a tűzről, míg alaposan el nem kevered, mert ha odakap, megkeseredik.
6. Tedd vissza bele a csirkét, öntsd fel vízzel. Majd fedő alatt, takarék lángon főzd puhára.


Tengeri halfilé lecsóval  

Hozzávalók:

2 szelet tengeri halfilé (javaslat: pangasius)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 darab paradicsom
50 dkg lecsópaprika
Olaj
A lecsóalaphoz: só, bors, őrölt pirospaprika
A halhoz: só, bors, bazsalikom, citromfű, lestyán

Elkészítése:

1. Először készítsd el a lecsót. Pucold meg a vöröshagymát, majd vágd fel apróra, vagy reszeld le. Forró olajos serpenyőben pirítsd üvegesre a vöröshagymát.
2. Időközben előkészítheted a többi hozzávalót. Vagyis mosd meg a paradicsomot és a lecsópaprikát. A paradicsomot vágd gerezdekre, csippentsd le belőle a zöld részt. A paprikát csumázd ki, majd szeld fel kockára.
3. Ha a vöröshagyma már üvegesre sült, akkor add hozzá először a paradicsomot, fedő alatt párold tovább. Majd amikor levet eresztett, szórd hozzá a paprikát.
4. Alaposan keverd össze, sózd, borsozd. Öntsd hozzá a pirospaprikát: ha még nincs elég rutinod, akkor húzd le addig a tűzről, míg alaposan el nem kevered, mert ha odakap, megkeseredik. Párold készre fedő alatt, majd tedd félre.
5. A halfiléket szeleteld fel 4-5 cm-es darabokra, sózd be, majd kevés forró zsiradékon hirtelen pirítsd meg mindkét oldalát. Ezután szórd hozzá a többi fűszert is: a borsot, a bazsalikomot, a citromfüvet és a lestyánt, valamint reszeld rá a fokhagymát is.
6. Öntsd rá a lecsót és párold puhára benne a halat, ezután már csak addig főzd, amilyen sűrűségűre szeretnéd a lecsós szószt hozzá.


Cukkini lecsó

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
25dkg paradicsom
75dkg padlizsán
4-5ek olívaolaj
20dkg füstölt kolbász
Só, bors, őrölt pirospaprika

Elkészítése:

1. Készítsd elő a vöröshagymát, vagyis pucold meg, majd szeleteld fel. Szeleteld fel karikákra a kolbászt. Olajos lábosban süsd ki a kolbász zsírját alacsony lángon, fedő alatt. Amikor kisült a kolbász zsírja, keverd hozzá a vöröshagymát, majd párold együtt őket.
2. Időközben előkészítheted a többi hozzávalót. Vagyis mosd meg a paradicsomot és a paprikát. A paradicsomot vágd gerezdekre, csippentsd le belőle a zöld részt. A padlizsán héját húzd le, majd szeld fel kockára.
3. Ha a vöröshagyma már üvegesre sült, akkor add hozzá először a paradicsomot, fedő alatt párold tovább. Majd amikor levet eresztett, szórd hozzá a padlizsánt, és alaposan keverd össze. Sózd, borsozd. Öntsd hozzá a pirospaprikát: ha még nincs elég rutinod, akkor húzd le addig a tűzről, míg alaposan el nem kevered, mert ha odakap, megkeseredik. Párold készre fedő alatt.
4. Ízlés szerint tálalhatod rizzsel, tarhonyával, kenyérrel…


 

Debrecenis babos lecsó  

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1doboz vörös babkonzerv
30dkg lecsókolbász
20dkg paradicsom
50dkg lecsópaprika
1db csípős paprika
5-10dkg sertészsír
Só, bors, őrölt pirospaprika

Elkészítése:

1. Készítsd elő a vöröshagymát és a fokhagymát, vagyis pucold meg, majd reszeld le őket. Karikázd fel a debreceni kolbász.
2. Tegyél egy lábosba zsírt, és ezen süsd ki a debrecenit alacsony lángon. Amikor kisült a kolbász, keverd hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold együtt őket.
3. Időközben előkészítheted a többi hozzávalót. Vagyis mosd meg a paradicsomot és a lecsópaprikát. A paradicsomot vágd gerezdekre, csippentsd le belőle a zöld részt. A paprikát csumázd ki, majd szeld fel kockára.
4. Ha a hagymák már üvegesre sültek, akkor add hozzájuk először a paradicsomot, fedő alatt párold tovább. Majd amikor levet eresztett, szórd hozzá a paprikát.
5. Alaposan keverd össze, sózd, borsozd. Öntsd hozzá a pirospaprikát: ha még nincs elég rutinod, akkor húzd le addig a tűzről, míg alaposan el nem kevered, mert ha odakap, megkeseredik.
6. Csepegtesd le a vörös babkonzervet, majd keverd a kolbászos lecsóalaphoz. Öntsd fel nagyjából másfél-két deciliter vízzel, majd párold készre fedő alatt.

Gyuvecs, avagy a rác rakott lecsó

Hozzávalók:

40dkg sertéscomb (csont nélkül)
50dkg burgonya
20dkg rizs
1db nagyobb padlizsán
20dkg lecsópaprika
20dkg paradicsom
1-2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1ek őrölt pirospaprika
5dl húsleves
Só, bors, majoránna
Olaj

Elkészítése:

1. Mosd meg a sertéshúst, majd kockázd fel. Pucold meg a burgonyát és szeld fel vékony karikákra. Készítsd elő a többi zöldséget is: mosd meg őket, majd zöldpaprikát és a paradicsomot karikázd fel, a padlizsánt pedig kockákra vágd fel.
2. Reszeld le a vöröshagymát és a fokhagymát, majd forró zsiradékon pirítsd meg őket. Húzd le az olajról, és szórd rá a pirospaprikát, majd öntsd fel két evőkanál vízzel. Rakd vissza a tűzre az edényt, majd add hozzá a már felkockázott sertéshúst. Amikor kifehéredik a hús, húzd le a tűzről.
3. Időközben sós vízben főzd félkészre a rizst.
4. Egy tűzállóedényt (vagy tepsit) kenj ki zsiradékkal, majd terítsd le a burgonyát. Sózd meg, szórd rá padlizsánkockákat. Erre jöhet egy réteg sertéshús, paradicsomkarika, félig főtt rizs. Folytasd addig, ebben a sorrendben, míg el nem fogynak a hozzávalók.
5. Amikor végeztél, öntsd fel a húslevessel, majd fedd le alufóliával. Süsd előmelegített sütőben 45-50 percig.

 Ezen kivül az alaprecepthez kinálhatunk köretként rizst tarhonyát nokedlit is!