Á’la (azaz ,valamilyan módra) szótár

Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
bakonyi módon = tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
Batthyány = (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
bácskai = (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon = bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
bordói = vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra = valamilyen belsőséggel készült
breton módon = (gyakran) babbal és paradicsommal
Budapest módra = pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra = vörösborral, vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
cecei módra = (általában) zöldpaprikával
Chipolata módra = gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
cigány- = sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert módon = (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva
Corneille módra = (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel
creol módon = (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
csabai = (rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin) = sütőben sült
dalmát = (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
debreceni = (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
dorozsmai = (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry módon = kelvirággal készített
dunai = (ha halászlé) tésztával tálalt
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy = (ha rostélyos, vagy szűzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva
festőmester módon = vörösborban párolt gyümölccsel együtt sütött.
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti = virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült
Giuseppe módra = (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hasé = vagdalék
hawaii = ananásszal készült
hentesné-, hentes
módra = szalonnával, ecetes uborkával készült
Holstein módon = tükörtojással
Julienne módra = hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jóasszony módra = minden jóval :))
kalocsai módon = paprikával (és paprikával :)
kantoni = (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
kassai módra = sonkával készült
Károlyi = (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon = vegyes zöldséggel
konzomé = erőleves
korhely- = (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült
Kossuth- = (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
kruton = pirított zsemleszelet
lillafüredi módon = (ha hús) mindig kivert húsból készül, (erdei) gombával, csirkemájjal, forrázott hagymakarikával, és sajttal együtt sütött, általában tekercs (ha pisztráng) tejes pácban érlelt, narancsreszelékes lisztben forgatott, és csakis vajban sütve készült. (ha leves) erdei gomba, hagyma és narancshéj mindig megy bele
lyoni módra = sült hagymával
magyaros = lecsós (esetleg pörköltös)
makói = (rendszerint) hagymás
Marschal módon = (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra = (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
mexikói = (rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra = (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval
milánói módon = (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
miskolci módra = (ha leves) bezöldségelve, legalább 7 féle zöldséggel (általában gomba, sárgarépa, hagyma, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hüvelyes zöldbab, v. zöldborsó (ha valamilyen sült) gombával, ujjnyira vágott zöldbabbal, répafélékkel, vajjal és naranccsal együtt sütve (ha köret) vajon párolt zöldbab, gomba, zöldborsó, hagyma, és répafélék, a végén grillezett narancs és ananászdarabkákkal, valamint tört, pirított mogyoróval, vagy dióval elkeverve.
Murat módon = (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva
normandiai = (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
Orly módon = sörtésztába mártva és kisütve
parasztosan = (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
párizsiasan = lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi = (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra = hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra = (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
részeges = valamilyen szesszel készült
roastbeef = marhasült
rolád = tekercs
Rossini módra = libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással
Royal módon = (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve
rumpsteak = hátszínszelet
Stefánia módon = főtt tojással töltve
strasbourgi = libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült
Szapáry = (ha máj) vesével és velővel
szecsuáni = (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
szegedi = (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon = (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi = (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
székely = (rendszerint) savanyú káposztával készült
Sztroganoff módon = (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
tavasziasan = párolt vegyes zöldséggel
tiszai = (ha halászlé) tészta nélkül készült
tokaji = aszúborral, vagy furminttal készült
tournedos = bélszínszelet
török = (legtöbbször) padlizsánnal készült
udvarmester módra = (ha sült) fűszeres vajjal tálalva
vesztfáliai módon = (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Victor Hugo módra = (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra = (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna = kisadag